21 Eylül 2007 Cuma

Ateş Agiz (yeni çıkan balıklar)

Görünüs: Bu gösterisli balik adini üreme zamanlari daha da belirginlesen ates kirmizisi renginde bogazindan ve karin bölgesinden alir. Gövdeye hakim olan renk mavi-gri-mor tonlaridir. Yüzgeçler mavi damarli ve kirmizi kenarlidir. Solungaçlarini kabartarak biribirlerini uyaran balilarin renklerinin adeta yanip sönercesine bir anda canlandigi gözlenebilir.

Cinsiyet ayrimi: Erkekler genellikle daha iri ve daha canli renklidir. Karin ve sirt yüzgeci uzantilari erkeklerde daha uzundur.

Beslenme: Canli yem, bitkiler- ve kuru yemler.

Üreme: Üremek üzere anlasmis uyumlu bir çiftin akvaryumda beraber bir bölgeye sahip çiktiklari, yaklasan baliklari kovduklari ve kumlari kazip taslari temizleyerek yumurtlama hazirliklarina giristikleri gözlenir. Sayilari 500'e kadar varabilen yumurtalari çift ortaklasa korur ve havalandirir. Yumurtadan çikmis henüz yüzemeyen yavrulari kumda kazdiklari çukurlara tasirlar. Bir hafta içinde yavrular yüzmeye baslarlar. Bu devrede yumurtadan yeni çikmis tatli su karidesi (artemia) larvalariyla ve özel toz yemlerle beslenebilirler. Ebeveynlerin yediklerini çigneyip arasira yavrularinin içine bulut halinde püskürtmeleri de küçüklerin beslenmelerine katki olur. Akvaryumdaki olgunlasmis bir sünger filtrenin yüzeyinde çogalan rotiferler de yavrularin canli yem ihtiyalarinin karsilanmasina yardimci olur. Yumurtadan çiktiktan 20 gün sonra yavrular ayri bir yetistirme akvaryumlarina alinmalidirlar. Yeniden yumurtlama hazirliklarina girisen ates agiz çifti yavrularina olan ilgisini kaybeder. Dogadaki çiftler genellikle daha uzun bir süre yavrularina bakarlar. Çünkü sürekli yavrulariyla mesgul olan disiler yem aramaya zaman ayiramazlar ve normale göre daha az beslenirler. Dolayisiyla tekrar yumurtlayacak kondisyona gelmeleri baliklarin yemleri önlerinde hazir bulduklari akvaryumlara göre daha uzun sürer. Yavrularin saglikli gelisebilmeleri için yetistirme akvaryumunda önemli olan sik ve çok yönlü beslenme ile birlikte düzenli su degisimleridir. Suyu yeterince sik degistirilmeyen akvaryumlarda biriken nitratin büyümeyi yavaslatici ve bagisiklik sistemini zayiflatici bir etkisi vardir.

Yasama ortami: Yaklasik 13 yil yasarlar. Özellikle çiklitler ve diskuslar için hazirlanmis türleri de dahil her türlü kaliteli kuru yem. En uygun canli yem yetiskin tatli su karidesidir (artemia). Kiyilmis taze karides ve midye etleri de verilebilir.Akvaryumlarinda taslar ve köklerle gizlenebilecek köseler ve optik olarak baliklarin tanimlayacagi bölgeler olusturulmalidir. Akillica dekore edilmis bir akvaryumda birden fazla çift kendilerine bölge edinebilirler. Akvaryumlarinda taslar ve köklerle gizlenebilecek köseler ve optik olarak baliklarin tanimlayacagi bölgeler olusturulmalidir. Akillica dekore edilmis bir akvaryumda birden fazla çift kendilerine bölge edinebilirler.

Hiç yorum yok: